Sain vinkin viime syksynä, että Tampereen yliopiston (tuttavallisemmin TUNI) COMP-SE-610 ja 620 kursseille tarvittiin opiskelijoille aiheita. Olen pitkään voivotellut, että kendomatsien seuraaminen on hankalaa, joko striimien kautta tai paikan päällä. On hankala pysyä kärryillä, ketkä ottelevat, mikä on pistetilanne tai että mikä vaihe kilpailua on – alkulohkot, pudotuspelit tai kuinka monta ottelua on vielä jäljellä. Edelliset EM-kisat kesällä 2023 panostivat: striimeissä oli kommentaattori ja kuvassa näkyi aina ottelijat sekä pistetilanne. Olen jo aiemmin tiedustellut aina nähdessäni hyviä ratkaisuja, kuinka nuo on saatu onnistumaan, mutta valitettavasti ihan hirveästi ei apuja ole tullut.
Laadin opiskelijoita varten idispaperin syksylle ’23 ja uudelleen kevätkauden ’24 kurssille. Molempien kurssien alkuun pitchasin idistä ja onneksi sain ajatuksen myytyä opiskelijoille. Opiskelijoiden yhteystiedot löytyvät parhaiten projektien GitHub-repositorioista: syksy ’23 ja kevät ’24. Työryhmä on tehnyt hyvää duunia varsinkin ajatellen, ettei työryhmässä minun lisäkseni ole yhtäkään kendon harrastajaa mukana. Vaikka tuo tekee hankaluuksia, niin tuo on siksi hyvä, että kehittäjät pystyvät katsomaan toimintaa ulkopuolelta – pidempään harrastaneet tietty osaa katsoa monia asioita kokemuksen pohjalta.
Kendo-appeja ja turnaussoftia löytyy paljon verkosta. Monet näistä ovat joko yhden hengen aloittamia ohjelmistoprojekteja kurssitöinä tai muita harrastusprojekteja. Osassa taas minun silmään itse koodi on melko vanhaa eikä välttämättä enää kovin toimivaa. Ainakin minulla on monen kanssa ongelmia saada toimimaan. Listaus muutamista, joihin olen törmännyt:
- Kendo Hajime
- Kendo tournament manager v1.0 ja
- Kendo tournament manager v2.0
- EKF:n oma Silver Sake -turnausohjelmisto, mutta tähän ei ole linkkiä
- Erilaiset valmiit kilpailusoftat: Toornament, Tourplay, miksei myös Torneopal
- Coronate, shakkiturnaussofta, jossa voi hyödyntää sveitsiläistä järjestelmää
Muitakin löytyy, vähän eri lajeihin ja sovelluskohtiin. Sinällään, pienissä salikisoissa pärjää paperilla ja kynillä, miksei myös SM-kisoissa. Mutta minun mielestäni olisi lajin promoamisen kannalta kiva, jos ulkopuolisetkin pysyisi kärryillä, mitä tapahtuu ja toisaalta jos (sali)kisojen järkkääminen olisi helpompaa, ehkä pystyttäisiin pitämään liigaa jopa kansallisella tasolla? Kilpailu ei ole kendossa olennaisinta, mutta graduointien ohella erinomainen tapa saada vertaisarvioitua palautetta tekemisestä. Jos kisojen järjestäminen olisi helpompaa, hauskempaa ja hyödyllisempää, niin koko yhteisö hyötyy harrastajan lisäksi.
Yritin skissata jotain ajatuksia Plecticalla kasaan, mitä eri näkökulmia ja rakenteita pitäisi ottaa huomioon (linkki, saa kommentoida!). Ohjelmiston tulisi olla käytettävissä ottelupöytäkirjan pitoon – kuka teki pisteen jne. Jotta tuo onnistuisi, pitää pelaajat rekisteröidä ja hallita tapahtumaa. On luontevaa, että samalla koodinpätkällä voitaisiin ylläpitää turnauskaaviota ja vaikkapa kenttäkohtaista ottelulistausta / aikataulua. Tietoja voisi käyttää kisastriimien planssien laatimiseen ja tulostilanteen ajantasaiseen näyttämiseen. Pelaajalle kisahistoria olisi hauskaa seurattavaa – jos on vaikka pyrkinyt keskittymään koteeen tai siihen että tekee shotachit otteluissa, niin pelihistoria voisi käyttää tuon todentamiseen.
kokeiluversio pyörii osoitteessa app.kendoliiga.fi, joten suosittelen kokeilemaan – ja ennenkaikkea antamaan palautetta. Softan pätkää tehdään avoimilla lisensseillä, joten työ ei valu hukkaan!